Divendres, 29 març 2024
14.5 C
La Llagosta

La Llagosta ha recordat avui els represaliats pel franquisme i les víctimes de la Guerra Civil

L’Ajuntament de la Llagosta ha fet aquest matí un acte d’homenatge i record al president Lluís Companys, a la resta de represaliats per la dictadura franquista i a les víctimes de la Guerra Civil, entre ells ciutadans de la nostra localitat. Avui fa 78 anys de l’afusellament de Companys. L’acte s’ha fet d’acord amb una moció aprovada en el seu dia pel Ple del Consistori llagostenc.

L’alcalde de la Llagosta, Óscar Sierra, ha recordat “que l’assassinat de Companys és una de les més de 192.000 execucions que el dictador Francisco Franco va ratificar entre el final de la guerra i el 1944”. En el seu parlament, Sierra ha indicat que “la Llagosta no va quedar al marge de la barbàrie de la Guerra Civil i de les represàlies del franquisme”. L’alcalde ha fet esment dels ciutadans del nostre municipi que van morir al front de guerra, als que van passar per camps de concentració i als que van anar a la presó.

Tot i que moltes d’aquestes persones van passar a l’anonimat, l’acte ha recordat aquelles de les quals es té constància, com Josep Redón Galve i Pere Villaronga Pi, que van morir al front; Ramon Bartalot Pagès i Pere Folguera Villaronga, que van morir quan fugien cap a França; Ramon Sariol Castellà, que va morir al camp de concentració alemany de Gusen; i als veïns que van anar a parar a camps de concentració o a la presó, com és el cas de Joan Sariol i Castellà, Joan Alarcón Domínguez, Ventura Carbonell Jacomet, Josep Gorgues Torrent, Joan Pagès Gabarra, Pere Pagès Vila i Andreu Ricart Bonàs.

El text que ha llegit l’alcalde indica que, després de dècades de llibertats democràtiques, encara no s’ha reparat com cal la memòria del president Companys i la de milers de víctimes d’arreu d’Espanya, entre elles, els veïns de la Llagosta.

A l’acte han assistit regidors del Partit dels Socialistes, Esquerra Republicana i Partit Popular, així com una trentena de veïns i veïnes de la nostra localitat. Dues regidores d’Iniciativa per Catalunya Verds-Esquerra Unida i Alternativa, Virgínia Jiménez i Meritxell Carbonell, han excusat la seva absència a l’acte per motius laborals.

Publicitat

Publicitat

Més notícies