Dilluns, 26 febrer 2024
13.7 C
La Llagosta

El Ple aprova una moció contra l’explotació sexual i el tràfic de persones

El Ple de l’Ajuntament de la Llagosta va aprovar ahir una moció sobre el 23 de setembre, Dia internacional contra l’explotació sexual i el tràfic de persones. El text, entre d’altres temes, insta a l’Ajuntament a elaborar una ordenança municipal contra el tràfic, l’explotació sexual i la prostitució, amb mesures específiques contra els clients.

La moció sobre el Dia internacional contra l’explotació sexual i el tràfic de persones la van presentar finalment pels grups municipals del PSC, ICV-EUiA, PP, ERC i PDeCAT. Ciutadans no s’hi va sumar. En no comptar amb el consens de tots els grups municipals, el text no es va presentar com a moció institucional, com estava previst inicialment.

D’acord amb aquest document, l’Ajuntament de la Llagosta se suma a la Xarxa de municipis lliures de tràfic de dones, nenes i nens per a l’explotació sexual; es compromet a definir polítiques per tal de sensibilitzar contra el tràfic, explotació sexual i prostitució i fomentar les noves masculinitats amb campanyes periòdiques de publicitat per sensibilitzar que la prostitució és una forma de violència de gènere i explotació sexual de les dones i visibilitzar la responsabilitat del client, buscant deslegitimar socialment el seu abús, especialment, entre el jovent; i a aprovar una ordenança municipal contra el tràfic, l’explotació sexual i la prostitució, amb mesures específiques contra els clients. El text, va ser aprovat pels grups municipals del PSC, ICV-EUiA, PP, ERC i PDeCAT amb l’abstenció de Ciutadans.

La portaveu del grup municipal socialista, Conchi Jiménez, va defensar la moció i va recordar que “el meu partit és abolicionista; la intenció era que tothom donés suport a la moció; el document es presenta en una data molt significativa, el 23 de setembre, Les dones com a dones no podem estar a favor de la prostitució”.

La regidora de’ICV-EUiA Virgínia Jiménez va agrair que es presentin aquest tipus de moció, “que tracten qüestions difícils de tractar, complexos de parlar, com és l’explotació sexual o la prostitució”. Jiménez va incidir que s’ha de posar la vista sobre el client i que esperava que l’ordenança que es plantejava arribi aviat.

Jorge Sabanza, regidor de Ciutadans, va explicar que s’abstenien i que estaven a favor de regularitzar la prostitució i lluitar contra el tràfic de dones i menors, però que “són fenòmens que s’han de tractar de forma diferent; per una banda hi ha dones que exerceixen la prostitució lliurement i a les quals s’ha de donar protecció social i l’altra àmbit és el de l’explotació organitzada de màfies”.

El regidor d’ERC, Xavier Cols, va indicar que “hi ha dues maneres d’afrontar el problema, l’abolicionisme o intentar regular la prostitució, totes dues formes tenen els seus pros i les seves contres, totes dues volen acabar amb l’explotació sexual, que és del que es tracta”. Cols va indicar que el seu grup municipal aposta per sensibilitzar i educar en la prevenció de la prostitució.

Per la seva part, Mireia Egea, del PDeCAT, va condemnar “qualsevol forma d’explotació de qualsevol tipus de persona, en aquest cas parlem d’explotació sexual” i va lamentar que la moció no s’aprovés per assentiment.

L’alcalde, Óscar Sierra, va tancar el torn de paraules recordant que “s’ha intentat sumar la majoria de sensibilitats polítiques; segurament a l’hora de fer l’ordenança discutirem més, però segurament sortirà endavant ja que tots estem d’acord que s’ha d’acabar amb l’esclavitud sexual”.

El regidor del Partit Popular, Jaume Bonallach, es va incorporar just a l’hora de votar aquesta moció.

La sessió plenària va començar donant compte de diversos tràmits relacionats amb la Regidoria d’Economia i Hisenda. L’altra moció que constava a l’ordre del dia, per la convivència i el respecte, sobre la crispació social que s’està vivint per la tensió política referent a la relació entre Catalunya i Espanya, es va retirar de l’ordre del dia per consensuar-la entre tots els grups municipals per tal de portar-la a un altre ple.

Al torn de precs i preguntes, Virgínia Jiménez, regidora d’ICV-EUiA, va preguntar sobre la situació de la parada d’autobús que s’ha instal·lar al terme municipal de Montcada, a tocar de la Llagosta. El regidor de Mobilitat i Transport, Jordi Jiménez, va indicar que estan a l’espera que TMB i la Generalitat responguin als informes elaborats pels Serveis tècnics municipals.

Jiménez va preguntar també sobre l’eliminació d’una línia de sisè de Primària a la Llagosta. La regidora d’Educació, Mireia Egea, va explicar que la intenció del Departament d’Ensenyament de la Generalitat era eliminar dues línies a la nostra localitat i que la gestió efectuada per l’Ajuntament ha fet que només es tanqués una.

Jorge Sabanza, de Ciutadans, va preguntar sobre l’organització de la neteja viària, que considera insuficient en alguns carrers. El regidor de Serveis Municipals, Jordi Jiménez, el va convidar a consultar l’extensa documentació sobre el tema.

El regidor d’Esquerra Republicana, Xavier Cols, va preguntar sobre l’increment del cost de la Festa Major de la Llagosta. El regidor de Cultura, Mariano García, va comentar que el compromís de l’equip de govern era incrementar la qualitat de la Festa Major que, segons va dir, va baixar a un nivell molt baix i que això té un cost.

Publicitat

Publicitat

Més notícies