Dimecres, 21 febrer 2024
12.5 C
La Llagosta

La Generalitat activa un avís preventiu per contaminació atmosfèrica a la Llagosta

La Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, ha activat un avís preventiu per contaminació atmosfèrica als 40 municipis de la conurbació de Barcelona que formen part de la Zona de Protecció Especial (ZPE) de l’Ambient Atmosfèric, entre ells la Llagosta. L’avís preventiu és la fase prèvia a la possibilitat d’episodi ambiental, sense que s’hagi de produir necessàriament. L’objectiu d’aquesta actuació és reduir les emissions de contaminants per evitar un episodi ambiental.

La mesura es pren perquè els nivells de contaminació per diòxid de nitrogen (NO2) han superat el valor de 160 μg/m³ de mitjana en una hora en més d’una estació de la ZPE. En concret han estat tres de la ciutat de Barcelona –Eixample, Gràcia-Sant Gervasi i Sants. A més, la previsió meteorològica a 24 hores indica que les condicions de dispersió no milloraran.

La Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic farà un seguiment diari exhaustiu dels nivells i valorarà si cal activar un episodi de contaminació o bé desactivar l’avís preventiu. La Zona de Protecció Especial de l’Ambient Atmosfèric de la conurbació de Barcelona inclou municipis del Barcelonès, el Baix Llobregat, el Vallès Oriental i el Vallès Occidental.

L’avís preventiu comporta indicar en els panels lluminosos dels principals eixos viaris que el nivell de contaminació és elevat; informar els ciutadans perquè prioritzin l’ús del transport públic envers al vehicle privat; i notificar a les activitats industrials i de generació elèctrica que activin  els protocols de treball previstos en aquests casos.

La Generalitat recomana als ciutadans dels municipis afectats realitzar els trajectes a peu o amb bicicleta escollint carrers poc freqüentats pel trànsit; utilitzar el transport públic; reduir els desplaçaments amb vehicle privat (si és possible, treballar a distància, variar l’horari de feina a canvi de viatjar amb transport públic, treballar en un altre lloc de l’empresa, més a prop de casa…); utilitzar el cotxe compartit; realitzar una conducció eficient (arrencada suau, reduir la velocitat, utilitzar el fre motor, evitar accelerades i frenades brusques, etc.); en el cas de disposar de diferents vehicles, utilitzar el que tingui les emissions més baixes; i regular la climatització de les llars i als establiments.

Publicitat

Publicitat

Més notícies