Dissabte, 28 gener 2023
4.3 C
La Llagosta

El Ple aprova dues modificacions pressupostàries i rebutja la moció d’ERC que demanava l’alliberament dels presidents de l’ANC i d’Òmnium

El Ple de l’Ajuntament de la Llagosta va aprovar ahir dues modificacions del pressupost general. La primera servirà per afrontar diferents inversions i despeses municipals. En aquest punt destaquen els més de 46.000 euros destinats a ajudes a famílies amb fills en edat escolar. També hi ha partides per a compres informàtiques, sistemes de climatització i actuacions preventives contra la legionel·losi, entre d’altres. La segona modificació pressupostària fa referència a les transferències de crèdit que es realitzen de manera habitual durant els darrers mesos de l’any per ajustar algunes partides pressupostàries. Aquests dos punts es van aprovar amb el vot favorable de l’equip de govern, format pel PSC, el PP i el PDeCAT, i també del grup municipal de Ciutadans. ICV-EUiA va votar en contra i ERC es va abstenir.

Durant el ple, va ser rebutjada una moció presentada per ERC que demanava l’alliberament dels presidents de l’Assemblea Nacional Catalana, Jordi Sànchez, i d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart. Aquest va ser el punt de l’ordre del dia que més debat va generar. La moció va ser rebutjada, ja que només va comptar amb el vot a favor d’ERC, d’ICV-EUiA i del PDeCAT. Els grups municipals del PSC, el PP i Ciutadans van votar en contra. La moció qualificava l’empresonament de Sànchez i de Cuixart com a un fet molt greu. El document, promogut per l’Associació Catalana de Municipis (AMC) i l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), a més d’exigir la llibertat dels dos dirigents independentistes, també demana declarar la vulnerabilitat dels drets de les persones recollits als tractats internacionals i manifestar la llibertat de la lliure expressió de les persones i indica que l’empresonament de Sànchez i Cuixart és il·legal. També denuncia la manca de separació de poders a Espanya i destaca la forma d’actuar pròpia d’una dictadura.

El regidor d’ERC, Xavier Cols, va assegurar ahir que a Espanya “no hi ha separació de poders”. Cols va acceptar una petita esmena al text presentada per ICV-EUiA, però va assegurar que les aportacions realitzades pel grup municipal del PSC “desvirtuaven el redactat del document” de l’AMC i de l’AMI i, per tant, no s’hi podien incorporar.

El grup municipal del Partit dels Socialistes va plantejar a Esquerra algunes modificacions a la moció presentada per tractar d’arribar a un acord i que el document fos aprovat. La portaveu del grup municipal del PSC, Conchi Jiménez, va manifestar la seva voluntat de parlar per arribar a un pacte amb el regidor d’ERC i va recordar que el “PSC considera despropocionat l’empresonament de Sànchez i de Cuixart, així com l’acusació de sedició”. “No estem en contra de la seva llibertat, però no estem d’acord amb alguns matisos de la moció presentada”, va afegir Conchi Jiménez.

La regidora d’ICV-EUiA Eva Miguel va indicar que donaven suport a la moció presentada per ERC, “perquè estem a favor de la llibertat dels dos empresonats”.

El portaveu del grup municipal de Ciutadans, Jordi Sabanza, va manifestar que respecta “la separació de poders i que no correspon als polítics valorar les sentencies judicials”.

L’edil popular, Jaume Bonallach, va assegurar que l’Ajuntament no és lloc “per presentar una moció sobre una decisió judicial”.

Per la seva part, Mireia Egea, regidora del PDeCAT, va dir que a l’Estat espanyol “no hi ha separació de poders” i que és incomprensible que Sànchez i Cuixart estiguin a la presó. Egea va destacar l’esforç realitzat pel grup municipal del PSC per intentar pactar la moció. “S’hauria d’haver arribat a un consens i em fa pena que no hagi estat així”, va dir la regidora del PDeCAT.

L’alcalde, Óscar Sierra, va assegurar que l’empresonament de Sánchez i Cuixart “va ser una mesura totalment desproporcionada i els dos ja haurien de ser a casa”. Sierra va assegurar que, amb temps, s’hauria hagut d’arribar a un acord per aprovar la moció.

En tractar-se d’un ple ordinari, es va tancar amb el torn de precs i preguntes. La sessió ordinària del Ple de l’Ajuntament d’ahir va ser retransmesa en directe per Ràdio la Llagosta. L’enregistrament del ple es pot trobar al podcast de l’emissora municipal.

Publicitat

Publicitat

Més notícies