Divendres, 19 juliol 2024
28.5 C
La Llagosta

El Ple aprova homenatjar les víctimes del franquisme cada 15 d’octubre

ple setembre 2016 El Ple de l’Ajuntament de la Llagosta va aprovar ahir instituir el 15 d’octubre com a Dia d’homenatge en memòria de les víctimes de la Guerra Civil i de les víctimes de la repressió franquista arreu de l’estat. La data ha estat escollida perquè és l’estipulada a Catalunya com a Dia nacional dedicat a les víctimes del franquisme. El dia 15 d’octubre de 1940 va ser afusellat el president Lluís Companys.

La proposta parteix d’una moció presentada per ERC a la qual es van afegir ICV-EUiA i CDC. El text va comptar amb el vot favorable del grup municipal del PSC, l’abstenció del PP i el vot en contra de C’s. La moció, a més de fer referència a totes les persones represaliades pel franquisme i a les víctimes de la guerra, recorda tots els llagostencs que van defensar la llibertat al front i a aquells que es van haver d’exiliar. El document posa noms i cognoms als que van caure a la batalla, als que van morir quan fugien, als que van ser tancats a camps de concentració i, especialment, als regidors del primer ajuntament democràtic de la Llagosta.

El text també repassa la figura del president Lluís Companys, que, després d’exiliar-se a França, va ser apressat per la Gestapo i lliurat al règim franquista, que el va assassinar al castell de Montjuïc després d’un judici sumaríssim. La moció recorda que Companys és l’únic president escollit democràticament a Europa que ha estat afusellat. A més, es denuncia que el judici en el qual va ser condemnat, encara no ha estat anul·lat oficialment.

El ponent de la moció, el regidor d’ERC, Xavier Cols, va recordar que van ser molts els llagostencs que van patir tant durant la guerra i per la dictadura franquista.

Per la seva part, la portaveu del PSC, Conchi Jiménez, va agrair a ERC la presentació de la moció i va destacar que, tal com diu el text, aquesta proposta es pot fer gràcies a la Llei de Memòria Històrica aprovada pel govern de José Luis Rodríguez Zapatero.

La regidora d’ICV- EUiA Virgínia Jiménez va lloar la tasca d’ERC a l’hora de redactar la moció i va dir que s’havia de recordar als que van lluitar per defensar la llibertat.

El portaveu de C’s, Jordi Sabanza, va explicar que el seu grup votava en contra perquè a la proposta s’incloïa la figura del president Companys.

Jaume Bonallach, del PP, va demanar que la commemoració es fes el 30 d’agost, Dia de la Memòria Històrica, i no el 15 d’octubre.

La regidora convergent Mireia Egea va dir que el seu grup s’afegia a la moció i va recordar especialment les famílies que es van haver d’exiliar.

A la sessió plenària d’ahir també es va aprovar una altra moció, en aquest cas per unanimitat. Es tracta d’un text presentat per Ciutadans en contra de l’assetjament escolar. El document fa referència als casos patits per molts infants i joves i les passes que s’han de fer per preveure, per evitar i per actuar davant l’assetjament escolar. La moció aprovada insta a l’Ajuntament a fer pública la seva condemna davant d’aquest greu problema, a establir accions complementàries a les realitzades per la Generalitat i l’Estat i a portar a terme campanyes, tallers, cursos i altres activitats amb les escoles per preveure i actuar davant l’assetjament escolar. També contempla la posada en marxa d’un servei on els infants o joves afectats es puguin dirigir per ser atesos.

D’altra banda, ahir es va aprovar el compte general municipal de l’any 2015. El punt va tirar endavant amb el vot a favor de l’equip de govern (PSC-PP-CDC), en contra d’ICV-EUiA i ERC i amb l’abstenció de C’s. ICV–EUiA va indicar que votava en contra perquè el document no incloïa el compte de l’empresa municipal Gestió de Sòl i Patrimoni. La regidora d’Economia i Hisenda, Conchi Jiménez, va dir que estaven pendents de l’auditoria que s’estava realitzant i que així ho reflectia l’informe de la interventora.

Al ple celebrat ahir es va rebutjar la moció presentada per Ciutadans que demanava el rebuig a la resolució del Parlament de Catalunya relativa a l’informe i conclusions de la Comissió d’estudis del Procés Constituent. A favor de la moció van votar Ciutadans i el Partit Popular, en contra ICV-EUiA, Esquerra i Convergència, mentre que el PSC es va abstenir.

Ciutadans va retirar la tercera moció que presentava al ple relativa a la regulació d’espais electorals.

A la sessió plenària del mes de setembre també es va donar compte dels diferents informes sobre la situació pressupostària, l’estat de la morositat i del període mitjà de pagament corresponents al segon trimestre de l’any, en compliment amb la legislació vigent.

El ple va acabar amb l’habitual torn de precs i preguntes

[review]

Publicitat

Publicitat

Més notícies