Divendres, 19 abril 2024
8.8 C
La Llagosta

El Ple aprova una moció que rebutja el tancament de línies de P3 a la Llagosta

Ple ordinari març 2016 (1)Ple ordinari març 2016 (2)El Ple de l’Ajuntament de la Llagosta va aprovar ahir una moció que rebutja el tancament de cap línia de P3 a la nostra localitat. La moció critica la política de la Generalitat pel que fa als criteris a l’hora de decidir quines aules desapareixen.

El document indica que, de les 67 línies de P3 que es tancaran el proper curs a Catalunya, només tres corresponen a centres concertats. La moció va ser aprovada amb els vots a favor de tots els grups municipals de l’oposició (ICV-EUiA, Ciutadans i Esquerra Republicana) i l’abstenció de l’equip de govern (PSC, PP i CDC).

El document era una proposta d’ICV-EUiA, que plantejava, a més de criticar l’afavoriment dels centres concertats, que el tancament d’una línia de P3 a la Llagosta i no dues, com pretenia inicialment la Generalitat, no és cap èxit. La moció indica que els criteris que fa servir la Generalitat són estrictament econòmics i no educatius. ICV-EUiA també va incloure al document que, en el cas que es tanqués alguna línia de P3 a la Llagosta, l’Ajuntament deixés de col·laborar amb el Departament d’Ensenyament.

A l’exposició de la moció, la ponent, Virgínia Jiménez, va agrair que el PSC hagi intentat consensuar la moció, però també va criticar que no s’hagi comptat amb tothom a l’hora de parlar amb Ensenyament i va acusar a l’equip de govern de ser opac en aquest tema.

La portaveu del grup municipal socialista, Conchi Jiménez, va demanar la retirada de la moció per coherència. Jiménez va assegurar que l’equip de govern havia estat transparent.

El regidor de Ciutadans, Jordi Sabanza, va mostrar-se també contrari al tancament de cap línia i va instar a l’equip de govern que compti més amb l’oposició.

Mireia Egea, de Convergència Democràtica, va demanar la retirada d’alguns punts per poder replantejar-se el seu vot.

L’edil del PP, Jaume Bonallach, va comentar que en temes com l’educació s’havia d’arribar al màxim consens possible.

Xavier Cols, d’Esquerra Republicana, va sol·licitar que l’Ajuntament es reunís novament amb Ensenyament, ja que la darrera trobada havia tingut lloc abans que el Parlament aprovés una moció del PSC instant a la Generalitat a canviar el criteri pel que fa al tancament de línies de P3.

L’alcalde de la Llagosta, Óscar Sierra, va avançar que, a més d’aconseguir que només es tanqués una línia de P3 a la Llagosta i no les dues que volia la Generalitat, també es va arribar al compromís que Ensenyament tornés a signar un conveni de Reforma, Ampliació i Millora (RAM) per als centres escolars del nostre municipi.

Una altra moció que va suscitar debat, tot i que es va aprovar amb la única abstenció d’Esquerra Republicana, va ser la que reclama el pagament del deute que la Generalitat manté amb l’Ajuntament de la Llagosta. El document reclama que el Govern català satisfaci les seves obligacions abans que finalitzi l’exercici del 2016. El text aprovat indica que aquest deute provoca greus problemes de tresoreria. La moció va ser presentada inicialment per Ciutadans i s’hi van sumar el PSC i el PP.

El ponent de la moció va ser el portaveu de Ciutadans, Jordi Sabanza, que va assegurar que la Generalitat tenia la obligació de complir amb el seu deute.

La portaveu socialista i regidora d’Economia, Conchi Jiménez, va indicar que el deute del Govern amb l’Ajuntament és de més de 500.000 euros.

El regidor del PP va recordar que l’Ajuntament de la Llagosta ja està reclamant a la Generalitat el que li deu.

Per la seva part, Xavier Cols, d’ERC, considera que, tot i estar d’acord amb la moció, el que ha de pagar primer els seus deutes és el Govern de Madrid.

La portaveu convergent, Mireia Egea, va dir que la Generalitat està ofegada per l’actual sistema de finançament.

La resta de les mocions presentades també van ser aprovades. Una de les que més consens va aplegar va ser la que demanava que la Missió de les Nacions Unides pel Referèndum al Sàhara Occidental (MINURSO) assumeixi competències en drets humans. El document recorda l’opressió que està vivint el poble sahrauí, tant el que encara està al Sàhara com els refugiats al campament de Tindouff, a Algèria. La moció posa de manifest les actuacions del Marroc contra la MINURSO després que el secretari general de l’ONU, Ban Ki-moon, hagi denunciat que el Sàhara Occidental és un territori ocupat. El text assegura que es prepara una nova escalada de violència i de repressió contra els sahrauís. La moció, presentada per ICV-EUiA amb el suport del PSC, el PP i ERC, va ser aprovada per tots els grups municipals excepte per Ciutadans, que es va abstenir.

El ponent de la moció, Jesús Ríos, va recordar que molts infants sahrauís que van ser acollits per famílies de la Llagosta es veuran ara abocats a agafar les armes.

La moció de rebuig a l’acord entre la Unió Europea i Turquia per fer front a la crisi de refugiats va ser aprovada amb els vots a favor del PSC, ICV-EUiA, ERC i CDC i l’abstenció de Ciutadans i del PP. L’Ajuntament demanarà que es respecti la legalitat internacional de la qual es dota la mateixa Unió. La moció va ser presentada per ERC i s’hi van sumar el PSC i ICV-EUiA. El regidor d’ERC va recordar que Espanya només ha acollit 18 dels més de 14.000 refugiats que li corresponien segons el repartiment que es va acordar fa mesos. Xavier Cols va assegurar que el tracte que reben els refugiats a Europa ens hauria d’avergonyir.

Esquerra també va presentar una moció de suport a les mobilitzacions i accions contra el Pla Hidrològic de la Conca de l’Ebre a la qual s’hi van sumar tots els grups menys Ciutadans. El document indica que l’aplicació d’aquest pla suposaria la desaparició del Delta de l’Ebre, amb greus conseqüències mediambientals, econòmiques i socials. La moció demana la retirada immediata d’un projecte que provocaria l’equivalent a dues vegades i mitja el transvasament que plantejava el derogat Pla Hidrològic Nacional.

L’altra moció que es va debatre va ser la que demanava limitar l’actuació de les antenes de telefonia mòbil. El document, presentat per Ciutadans, va ser aprovat per unanimitat. La petició neix arran de les protestes de veïns del barri perpetuenc de la Florida davant de la instal·lació d’una antena a un bloc de pisos. El document demana que els ajuntaments recuperin la potestat de donar el seu vistiplau a aquestes actuacions, que el Govern espanyol li va retirar, deixant la competència en mans del Ministeri d’Indústria i donant via lliure a les operadores de telefonia.

La resta de mocions, un total de cinc, van ser retirades per diferents motius. La moció d’ICV-EUiA en suport a l’activitat industrial de Bacardí a Mollet va ser retirada, ja que la plantilla ha arribat a un acord amb la direcció de la planta. Per a les altres mocions, presentades per Ciutadans, la de la lluita contra l’assetjament escolar, la de limitació de la despesa electoral, la de transparència de càrrecs públics i la de limitació d’acumulació de càrrecs polítics, s’intentarà buscar el consens de totes les formacions per millorar els textos i tornar-les a presentar en propers plens.

Al ple ordinari del mes de març va prendre possessió del càrrec de regidora Eva Miguel Guerrero, del grup municipal d’ICV-EUiA. L’edil substitueix Marta Melgar, que va renunciar a la seva acta com a regidora al ple del mes de gener per motius laborals. Eva Miguel ja va ser regidora durant el mandat anterior.
A la sessió ordinària d’ahir va ser aprovat per unanimitat el Manifest 8 de març. Dia Internacional de les Dones, impulsat per l’Ajuntament de la Llagosta. El document es va llegir durant l’acte central de la programació commemorativa de la jornada, el 8 de març, a la porta del Centre Cultural.

Al ple també es van aprovar per unanimitat dues ratificacions de tràmit. La primera, la modificació dels estatuts del Consorci per a la Normalització Lingüística, del qual forma part l’Ajuntament de la Llagosta, i la segona, la dissolució del Consorci de Comunicació Local. Aquest ens aplegava a la Diputació de Barcelona, la Mancomunitat de Municipis de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, l’Associació d’Emissores Municipals de Catalunya i diversos ajuntaments, entre ells el de la Llagosta.

El ple va ser retransmès en directe per Ràdio la Llagosta emissora municipal i es pot escoltar al canal d’Ivoox de la Ràdio.

Publicitat

Publicitat

Més notícies