Dimarts, 16 abril 2024
14.3 C
La Llagosta

El ple del mes de novembre va estar centrat en temes econòmics

Les qüestions econòmiques van centrar el debat del ple ordinari del mes de novembre celebrat ahir per l’Ajuntament de la Llagosta. Les modificacions pressupostàries i la incorporació al pressupost del 2015 d’una factura de l’any passat van ser els dos temes que van suscitar més polèmica.

D’altra banda, dos posicionaments van comptar amb la unanimitat de tots els grups municipals: el manifest institucional del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones i una moció per exigir una nova llei reguladora del dret a l’habitatge que substitueixi a l’actual i que cobreixi les mesures de mínims per a fer front a l’emergència habitacional. Aquesta darrera proposta va ser aprovada per assentiment.

El Ple va aprovar amb els vots favorables de l’equip de govern i en contra de tota l’oposició una modificació pressupostària de 86.000 euros. Així, es dóna de baixa del pressupost municipal una part de les partides dedicades al pagament d’interessos bancaris, despeses financeres, aportacions a l’empresa municipal Gestió de Sòl i Patrimoni, a l’Associació de Municipis de l’Eix de la Riera de Caldes, a convenis amb el Consorci de Normalització Lingüística i amb el Consell Comarcal, entre d’altres. La proposta aprovada incrementa partides dedicades a l’amortització de préstecs, al Servei d’Atenció Domiciliària, al Fons Català de Cooperació, a empreses externes, com ara la que presta el servei a l’Escola Municipal de Música o la contractada per al Casal d’Avis, i a via pública, entre d’altres.

El portaveu del grup municipal socialista, Raúl Valero, va indicar que el 90% de la modificació pressupostària es dedica a serveis socials.

El portaveu del grup municipal d’Iniciativa per Catalunya Verds–Esquerra Unida i Alternativa, Alberto López, va plantejar si posteriorment no es faria servir part d’aquestes modificacions per pagar els 44.000 euros de dèficit que, segons va dir, té la partida de festes. La regidora d’Economia i Hisenda, Conchi Jiménez, va replicar que no hi ha cap argument per parlar d’ocultació i que la modificació respon als criteris determinats per l’equip de govern.

Entre els punts de l’ordre del dia, destacaven alguns de caràcter econòmic. Des de la Regidoria d’Economia i Hisenda, es va donar compte dels diversos informes de morositat, pagaments a proveïdors, moviments de tresoreria i altres dades dels comptes municipals per donar compliment amb la Llei d’estabilitat pressupostària.

Durant el ple, el regidor d’ICV-EUiA Alberto López va recordar que el pagament a proveïdors ha passat en un trimestre de 81 a 115 dies. La regidora d’Economia i Hisenda va respondre que durant el tercer trimestre han arribat moltes factures corresponents a períodes anteriors.

A la sessió d’ahir també es va aprovar incloure en el pressupost del 2015 una factura per un valor de 64.000 euros de l’empresa SERSA, concessionària del servei de recollida de residus i de la neteja viària, que no es va tenir en compte al pressupost del 2014. El punt va ser aprovat amb els vots a favor dels grups municipals que formen part de l’equip de govern (PSC, CDC i PP), en contra d’Iniciativa–Esquerra Unida i Esquerra Republicana i amb l’abstenció de Ciutadans.

El Ple va tractar també una altra modificació pressupostària per donar de baixa i d’alta diferents projectes finançats per un crèdit de 175.000 euros concedit per la Diputació de Barcelona. L’equip de govern no finançarà la reparació del sostre del Poliesportiu Antonio García Robledo, que ha cobert l’assegurança i, per contra, afegirà l’actuació urgent que s’ha realitzat al Camp Municipal de Futbol Joan Gelabert i la reparació d’un quadre semafòric i s’incrementarà la part dedicada a la caseta del pou de Can Xiquet. Aquesta modificació suposa una disminució de 14.000 euros del crèdit demanat a la Diputació. El punt va ser aprovat amb el vot favorable de tots els grups municipals, excepte ICV-EUiA, que es va abstenir.

El Ple va aprovar per unanimitat una altra modificació pressupostària que afecta a les beques de menjador escolar i a la formació de personal contractat pels plans d’ocupació.

Al torn de precs i preguntes es van plantejar diversos temes. Alguns d’ells sobre el servei municipal de subministrament d’aigua potable i l’empresa que el gestiona, Sorea. ICV-EUiA va demanar a l’equip de govern quina era la seva intenció sobre la continuïtat de l’empresa. Raúl Valero, regidor que coordina l’Àrea de Planificació i Territori, va contestar que comunicaran en temps i forma la finalització del contracte amb Sorea.

A preguntes del regidor d’ERC, Xavier Cols, i de membres de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, l’Ajuntament també va assegurar que no van executar cap dels talls de subministrament d’aigua aprovats al ple del mes de setembre. L’alcalde, Óscar Sierra, va explicar que han arribat a un acord amb Sorea per assegurar que cap família amb problemes econòmics no es quedarà sense aigua.

El ple d’ahir va durar unes tres hores i va ser retransmès en directe per Ràdio la Llagosta, emissora municipal.

Publicitat

Publicitat

Més notícies