Dijous, 25 abril 2024
12.3 C
La Llagosta

Cartes abril 2015

L’associacionisme, ofegat
Si fem una mica de memòria, l’any 2003, l’aleshores ministre d’ Hisenda, Sr. Montoro, va voler implantar un nou impost a les associacions sense finalitat de lucre així com a moltes altres entitats culturals, del lleure, associacions de mares i pares d’escoles, etc. Aquesta proposta va causar tant rebombori que finalment es va aturar gràcies a la pressió popular.
Catalunya ha estat al llarg de dècades pionera en l’associacionisme, mitjançant centres culturals, ateneus, sindicats, centres parroquials, associacions de veïns, entitats esportives i educatives. La tasca que han fet i fan ha donat lloc a un teixit associatiu molt ampli i plural que ha donat resposta a moltes necessitats i inquietuds de la ciutadania. També ha transmès valors com la cultura, la llengua i la convivència a la població. Les persones que hi participen ho fan altruïstament, invertint-hi temps i esforços des del convenciment que allò que aporten revertirà positivament en el benestar de les persones i de la societat en general.
Ara, després de 15 anys, novament el Sr. Montoro torna a recuperar la “brillant” idea: incrementar el control fiscal d’aquestes entitats. Què pretenen? Realment s’han aturat a pensar com funcionen aquestes entitats? No podem ficar en el mateix sac a fundacions, associacions i entitats singulars amb altres de petites, sense finalitat de lucrar-se, que treballen amb perseverança pel benefici dels seus conciutadans.
Potser no saben que moltes d’elles han de fer rifes, vendre loteries, i cobrar modestes quotes als socis per poder engegar una ballada de sardanes o treure a ballar els gegants del poble per a la Festa Major. Ni tampoc que les associacions de mares i pares treballen en les escoles en benefici dels seus fills, per suplir molts cops allò que l’administració no aporta. També les associacions culturals dels centres de formació d’adults porten a terme una tasca molt important, com és el cas de l’Associació Cultural Plural del CFA La Llagosta, que des de fa 20 anys col·labora i participa en el centre organitzant activitats per als alumnes i la ciutadania de La Llagosta.
Doncs ara resulta que totes aquestes petites assoaciacions hauran d’invertir més temps i diners en pagar un gestor perquè els assessorin a l’hora de complir amb tots els requisits burocràtics que Hisenda requerirà. De quins guanys estem parlant, Sr. Montoro? Si us plau, facin una reflexió profunda d’aquesta nova llei i rectifiquin perquè rectificar és de savis.
En fi, una vegada més, ofegant la cultura. Així ens va!
Associació Cultural Plural

Publicitat

Publicitat

Més notícies