L’alcalde i el president del Consorci Besòs Tordera comproven l’estat de les obres de la depuradora

0
98

Avui s’ha fet una visita institucional a les obres d’ampliació de l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals (EDAR) de la Llagosta, que està duent a terme el Consorci Besòs-Tordera. A l’acte han assistit Josep Monràs, president del Consorci, acompanyat per l’alcalde de la Llagosta, Óscar Sierra, i la cap de l’Àrea de Sanejament d’Aigües Residuals de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), Isabel Gandullo.

A més, també han assitit la vicepresidenta del Consorci, Neus Garcia, el regidor d’Urbanisme i Planificació Estratègia de l’Ajuntament de la Llagosta, Marc Ruiz, i la regidora de Medi Ambient i Sostenibilitat, Isabel Rodríguez.La visita ha estat seguida per professionals i tècnics del Consorci i d’una àmplia representació de professionals i tècnics de l’ACA. Les obres que s’estan portant a terme a la depuradora de la nostra localitat permetran millorar la qualitat de l’aigua que després s’aboca al riu Besòs.

La part més important d’aquesta actuació, que es va iniciar l’any 2019 amb un pressupost superior als 14 milions d’euros, consisteixen en la construcció d’un tercer decantador secundari i un nou reactor biològic, tot i que també s’han fet múltiples millores i adequacions d’altres aspectes del funcionament de la depuradora. Aquest conjunt de reformes farà possible l’eliminació de la matèria carbonosa i de la matèria nitrogenada, assolint una molt baixa concentració de nitrogen total a la sortida de l’EDAR (inferior a 10 ppm). Aquest fet incrementarà la qualitat de l’aigua efluent de l’EDAR al riu Besòs i revertirà en la millora de l’entorn fluvial.

Monràs ha destacat que aquest projecte ha estat possible gràcies a “la complicitat i la col·laboració entre administracions, especialment entre l’ACA i el Consorci, imprescindible per seguir avançant en les infraestructures de sanejament”. El president del Consorci ha afegit que “sense aquest treball conjunt coses com aquesta no serien possible”. A més, ha tingut paraules d’agraïment i record per als seus predecessors en el càrrec de president del Consorci, Joan Vila i Sergi Mingote, impulsors també de tota aquesta reforma.

Per la seva banda, Òscar Sierra, alcalde de la Llagosta, ha agraït la ferma aposta de les diferents administracions per seguir recuperant l’entorn del riu Besòs. “És un projecte de futur que ens beneficia a tots, que ens ajudarà a assolir un riu òptim i a millorar la qualitat de vida de la ciutadania”, ha afegit. Sierra ha comentat que la depuradora de la Llagosta “presta un servei a tot el país, ja que com tots sabem, l’aigua acaba al nostre mar, que d’alguna manera o altre, tots i cadascun dels catalans i catalanes utilitzem de forma directa o indirecta”.

Durant la visita, s’ha fet un recorregut guiat per l’EDAR a càrrec de Simon Riera, responsable d’Enginyeria del Consorci, i Amadeu Vila, director d’Obra, que han detallat els aspectes més importants i significatius del projecte L’eliminació de nutrients, com l’amoni i els fosfats, és la base per a la recuperació del medi fluvial i la seva biodiversitat, tant de flora com de fauna.

Durant els pròxims mesos, la nova part construïda anirà entrant en funcionament de manera progressiva i cap a l’últim trimestre de l’any ja estarà totalment operativa. Està previst que les obres finalitzin al tercer trimestre d’aquest any. La seva execució s’està fent sense aturar en cap moment l’activitat de la depuradora. L’EDAR la Llagosta va ser construïda l’any 1994, inicialment amb un tractament fisicoquímic. L’any 1998 es va fer una primera ampliació i es va introduir el tractament biològic.

La planta de la Llagosta tracta les aigües residuals urbanes i industrials de nou municipis del Vallès Oriental i Vallès Occidental: la Llagosta, Martorelles, Mollet del Vallès, Palau-Solità i Plegamans, Polinyà, Sant Fost de Campsentelles, Santa Maria de Martorelles, Santa Perpètua de Mogoda i Sentmenat. Es calcula que dona servei a una població de 136.291 habitants i un total de 1.641 establiments potencialment contaminadors. Està dissenyada per tractar un cabal diari de 43.000 m³, que arriba mitjançant una xarxa de col·lectors en alta d’aproximadament 60 km. L’EDAR i el conjunt de la xarxa de col·lectors conformen el que es coneix com a Sistema de Sanejament la Llagosta.

La xarxa de sistemes de sanejament desplegada a la conca del Besòs a partir dels anys noranta, actualitzada amb la implementació de millores i importants avenços en els processos de sanejament, ha permès la recuperació progressiva, tant de les seves aigües com de la seva biodiversitat, recuperant espècies tan emblemàtiques com el blauet o la llúdriga, extingides durant dècades d’aquest espai fluvial.

Publicitat