Dijous, 28 març 2024
19.8 C
La Llagosta

Joan Roselló Ribó: “Cada mes fem dos reportatges i una entrevista relacionats amb els discapacitats”

És un llagostenc vinculat a entitats locals. Fa tres anys que forma part de l’equip del canal de televisió TEBvist (www.teb.org/tebvist), dedicat a visualitzar el món de les persones amb diversitat funcional.

– Com va sorgir el projecte de fer un canal de televisió?
El 2014, el cap de l’empresa on estic va estar a l’Argentina a veure un grup com nosaltres que tenia un projecte de televisió. Va venir i va dir “per què no fem un projecte igual en català?” Ho va comentar i li vam dir que sí. Ens va agradar molt la idea.

– Quanta gent hi participa?
Som unes trenta persones. Quinze d’un taller i quinze d’un altre. Funcionem tots plegats.

– Què són aquests tallers?
És una cooperativa (TEB). A Barcelona tenen dos tallers, el de Sant Andreu i el de Verdum. Hi ha el STO (Servei de Teràpia Ocupacional) i el SOI (Servei d’Inserció).

– Com treballeu els reportatges?
Primer de tot, el primer dimarts de mes, ens reunim amb el director, el Josep Maria Soro, que és periodista al 3/24 (de Televisió de Catalunya), i fem una pluja d’idees del que volem fer durant aquell mes. Fem dos reportatges i una entrevista que tinguin a veure amb els discapacitats. Llavors, quan escollim el tema, preparem les preguntes. El dijous, ens reunim amb les monitores del STO i del SOI i preparem el que hem quedat amb el Josep Maria.

– Com repartiu les tasques?
Això està definit des del principi. A començament de temporada decidim que fa cadascú. Jo aquest any sóc presentador. Si hi ha algun reportatge que algú no pot fer el que li toca, ens suplim els uns als altres.

– Quin és el reportatge dels que has fet que més t’ha impactat?
El que m’ha impactat més és el d’un grup de persones amb paràlisi cerebral que cada mes van a fer teràpia amb gossos pigall, com els dels cecs, fan jocs i activitats perquè es moguin una mica més.

– I el més divertit?
El més divertit són les pífies dels reportatges. Sobretot un que vam gravar sobre alimentació. Vam estar tastant el menjar, ens ho vam passar molt bé.

– Un dels reportatges que més visites ha tingut ha estat el que tractava sobre sexualitat i discapacitat. Fins i tot vau participar al reportatge que va fer TV3 sobre el tema. No?
Sí, els de TV3 van fer el reportatge Jo també vull sexe!, del Sense Ficció. Vam sortir uns minuts, no gaire. Vaig participar fent unes preguntes a una parella, l’Àngel i la Laia, que fan molt bona parella. Després vam fer entrevistes als guionistes. Els de TV3 li van posar un altre nom al reportatge, nosaltres li vam dir Sexe i discapacitat.

– Us esperàveu l’èxit que té el canal?
Sí. home i tant. Bé, al principi no gaire, perquè és molta feina. Però jo sí, perquè és molt divertit.

– Això també us permet conèixer molts llocs.
Sí, hem gravat molts reportatges a Barcelona, també a Tàrrega i altres llocs.

– Et consideres una persona independent?
Sí, més o menys. Sí, sí. Em moc amb tranquil·litat, no tinc problemes. No m’han d’acompanyar els pares a la feina. Hi ha companys a la feina que els costa escriure o pensar.

– I quin paper juga la teva família?
Sobretot donant-me suport en les coses que faig. Els meus pares m’ensenyen a anar als llocs i després vaig i torno sol a la feina, a l’esplai,… Només m’han d’acompanyar a algun lloc nou que no conec.

– Quines altres activitats fas?
Els caps de setmana vaig a l’esplai de l’ACELL (Federació Catalana d’Esports per a Persones amb Discapacitat Intel·lectual – ACELL). Els dissabtes a la tarda anem al cinema, fem passejades, anem a dinar alguna vegada.

– També practiques algun esport, no?
Sí, faig natació i tennis taula. Participo a la lliga catalana de l’ACELL i he guanyat alguna vegada. Abans també havia fet futbol sala.

– I a la Llagosta participes en alguna entitat?
Sí, formo part dels Sangrinaris. També faig coses amb els geganters, però vaig quan puc. Havia estat també monitor del Racó d’Esplai i havia participat al grup de joves de la Parròquia de Sant Josep.

Publicitat

Publicitat

Més notícies