Marc Torreblanca, de 33 anys, és l’actual vicepresident del Vive Skatefamilia i un dels impulsors de l’entitat, que es va fundar a principis d’any. Des de petit, el llagostenc ha estat un apassionat de l’skateboarding i vol que aquest esport sigui una referència per a les noves generacions del municipi.
Des de quan patines?
Des de ben petit sempre m’ha agradat patinar, però ho feia amb els patins en línia. El meu tiet jugava a hoquei i em va enganxar. Fins que no vaig ser més gran, no vaig començar amb l’skateboarding. Va ser de casualitat amb un amic, el Pablo. Vam començar a patinar i al poc temps va obrir una primera botiga d’skate. Quan ens vam adonar, ja portàvem uns quants anys fent skate.
Què t’atrau de l’skate?
La llibertat que tens, perquè és un esport individual i és infinit. Segons la creativitat que tu tinguis, pots fer el que tu vulguis.
On vas començar a patinar?
Quan vaig començar, només hi havia les rampes del costat de l’ambulatori i dues o tres places… però ens feien fora. Al poc temps, hi havia una zona d’skate molt petita, en les mateixes rampes. Ens va semblar la bomba perquè el projecte el vam promoure nosaltres. Va ser molt bonic.
Com heu viscut el procés del nou skatepark?
L’alcalde Óscar Sierra va fer un directe per internet i va explicar el projecte dels pressupostos participatius, on la gent tenia que votar. Un de nosaltres va veure el directe, de casualitat, i vam demanar fer un nou skatepark. Va ser una bogeria. Finalment, el nostre projecte va ser un dels guanyadors i vam seguir tot el procés, fent reunions amb els arquitectes pel disseny i amb l’empresa que el faria.
Quines característiques té l’skatepark?
Nosaltres no estàvem acostumats a tenir un bon skatepark, el que hi havia abans era bastant precari. El que hi ha ara és molt modern i té rampes per al nivell d’iniciació, intermig i més avançat. Qui vulgui aprendre a patinar pot començar a la Llagosta i pot arribar fins on vulgui. Abarca molts nivells. Nosaltres tenim un nivell mitjà-avançat i, sincerament, no ens l’acabem. Podem fer de tot, baranes, baixades o calaixos. Hi ha més o menys de tot.
Què aporta l’skatepark a l’entitat?
Ens aporta les hores que ens passem a l’skatepark amb diversió. Des que hi ha el nou skatepark, hi ha molts joves que s’han interessat per aquest esport i, per a nosaltres, que un nen, per exemple de 6 anys pugui gaudir tant com el que portem nosaltres, és el millor. L’skate ens ha canviat la vida i seria bonic que aquest nen ho pogués dir en uns anys.
Hi ha moltes noies?
Fa poc s’ha sumat al grup una noia, que li està donant molta canya a l’skate. Cada vegada hi ha més noies, però hi ha menys que nois, desafortunadament. Al final, és un esport complicat ja siguis noi o noia.
Per què us ha canviat la vida?
L’skate no és un esport, és un estil de vida. Des que vaig començar a patinar, és quan es va formar la meva personalitat. Els meus gustos musicals o la manera de vestir… ho és tot. L’skate és la meva vida, fa molts anys que el practico.
Què és el més complicat?
El més complicat és durar molts anys fent skate perquè és un esport molt físic, caus moltes vegades. Hi ha gent que deixa de patinar perquè estàs tot el dia caient al terra per fer un parell de trucs. T’ha d’agradar molt. Si no et caus, no aprens. És dur físicament i psicològica, hi ha tardes que no pots patinar perquè no et surt res. Al final compensa, és un esport molt bonic.
Els membres del Vibe Skatefamilia, on us vau conèixer?
Som tots de la Llagosta i ens coneixíem de l’institut. Vam començar a rodar junts des que hi havia l’anterior skatepark. Cada vegada vam ser més amics i fins al dia d’avui, com una colla.
Sou com una família?
No som com una família, som una família. Vibe és una paraula anglesa que significa vibra, de bones vibracions que és allò que ens identifica més. Patinem per passar-nos-ho bé.
No feu competicions?
Les competicions les tenim més aparcades, no acostumem a competir. Anem a altres skateparks, però per veure als amics.
Quins plans teniu?
Ens hem associat ara amb Skatia, que és la millor escola d’skate de Catalunya en l’actualitat. La idea és muntar la nostra escola d’skateboarding al mateix skatepark, ja sigui com a campus o escola. Volem fer també activitats extraescolars als col·legis i classes particulars. Volem fer que el màxim de persones coneguin l’skate i ensenyar els valors d’aquest esport minoritari. Això sí, des que és un esport olímpic, des de Tòquio l’any 2021, s’ha fet més conegut.